Bien Bar lykkes med flyktninger

Bien Bar er en moderne suksesshistorie som viser hvordan inkludering av flyktninger ikke bare har beriket deres arbeidsstyrke, men også skapt en solid kultur. Ved å omfavne mangfold har Bien fostret frem en arbeidskultur som har blitt til en drivkraft for både sosial forandring og forretningsmessig lønnsomhet. 

Verdien av å investere i mennesker 

Bien Bar, grunnlagt i 2006 av Gard Haugland og Petter Lidal, har sin opprinnelse i et sjarmerende nabolag ved Danmarksplass. Det startet i et gammelt apotek fra 1939 og har vokst til å omfatte fire unike restauranter: Bien Basar, Bien Centro, Bien Snackbar og Bien Pizzabar. Hver restaurant har sitt særegne konsept, fra klassisk mat til napolitansk pizza. Bien representerer et mosaikk av kulturer med nesten 70 ansatte fra forskjellige deler av verden, inkludert Italia og Syria. 

For å lykkes med dette har de en noe unik tilnærming til ansettelser. Medeier i Bien Bar, Silje Sandnes Sævig, har transformert måten Bien rekrutterer og integrerer nye ansatte med sin menneskeorienterte filosofi. 

“Jeg har sluttet å se på CVer. Det er mye mer spennende å snakke med folk”, forklarer Silje. “Veldig mye kan læres. Vi finner ut om de er flinke ved å teste det på kjøkkenet”, fortsetter hun. 

Denne strategien er spesielt effektiv når det gjelder å inkludere mennesker med ulik bakgrunn, inkludert flyktninger. Ved å vurdere kandidaters potensial gjennom personlige møter og praktisk arbeid, har Bien klart å identifisere og utvikle talenter som ellers kunne blitt oversett i en tradisjonell CV-prosess. Silje deler et eksempel: 

"Når vi ansetter folk hos oss, ser vi ikke bare på hva de har gjort tidligere, men hva de kan oppnå. Vi gir dem en sjanse til å vise sine ferdigheter i et ekte arbeidsmiljø." 

Denne tankegangen har bidratt til å berike Bien's arbeidsstyrke med mangfold, og skapt en kultur hvor man blir sett. Det gir kandidatene en unik mulighet til å bevise seg selv, samtidig som det gir Bien verdifull innsikt i deres potensielle bidrag til teamet. 

"Vår filosofi er å investere i mennesker," sier Silje. "Dette er ikke bare en ansettelsesstrategi, det er en måte å drive forretning på – med et hjerte," konkluderer Silje. 

Fra Syria til Norgesmester i pizzasmak 

Ved å fokusere på potensialet til hver enkelt, uavhengig av deres tidligere erfaring eller bakgrunn, har Bien klart å bygge et sterkt, motivert og engasjert team. En av deres mest inspirerende suksesshistorier er Qusay Hamsho, en flyktning fra Syria. Da han kom til Norge i 2015, hadde han ingen erfaring fra restaurantbransjen. Etter et år i Kristiansand, ble han en del av Bien hvor han raskt viste sine evner. Gjennom hardt arbeid og læring fra italienske kokker og YouTube, vant han "Beste smak" under Pizza-NM i Lillestrøm i 2022. 

"Det er fantastisk når vi kan motbevise fordommene – både våre egne og andres." 

Bien sin satsing på mangfold har også ført til en innføring i norsk arbeidskultur. Silje deler erfaringer om hvordan de ansatte, mange med en flyktningbakgrunn, har lært seg normer og regler i norsk arbeidsliv. 

"Noen av våre ansatte var overrasket over at de ikke kunne jobbe syv dager i strekk. Det har vært en lærerik prosess for alle." 

For Bien har mangfold utviklet seg til å bli mer enn en verdi - det er en del av deres identitet - der hvor ansatte fra en rekke kulturer og religioner arbeider sammen, 

"Våre ansatte er nysgjerrige på hverandres bakgrunn og støtter hverandre gjennom ulike tradisjoner som jul og Ramadan," sier Silje. “Dette har skapt et miljø der ulikheter ikke bare aksepteres, men feires.” 

De ulike ferdigheter flyktninger bringer med seg, er i følge Silje forretningsmessig sunt. 

"Mange flyktninger er utrolig hardtarbeidende og ivrige til å bidra." sier hun. "Det vi opprinnelig så på som en etisk beslutning, har vist seg å være en smart forretningsstrategi. Inkludering og mangfold har ikke bare gjort oss til et bedre selskap på et menneskelig nivå, men også økt vår lønnsomhet." 

Ikke bare det, men Silje forteller entusiastisk om hvordan kulturen fostrer frem et mer kreativt og dynamisk arbeidsmiljø. Som igjen har ført til innovasjon og forbedret problemløsning. 

"Ved å bringe sammen mennesker med ulike bakgrunner og erfaringer, har vi oppdaget nye måter å drive virksomheten vår på," sier Silje. "Å integrere flyktninger i vårt team har vært utrolig givende." forklarer Silje. 

En kompis til alle 

Og deres satsing på flyktningene har ikke gått ubemerket hen. Kunder setter pris på Bien's innsats for inkludering, som har ført til både positive tilbakemeldinger og økt lojalitet blant gjestene. 

"Våre gjester verdsetter vårt samfunnsengasjement, noe som igjen har styrket vår merkevare," legger Silje til. 

Og en av praksisene som synes helt ut til gjestene, er deres 'kompisordning' for nyansatte. Når en ny kommer inn i Bien-familien, blir de tildelt en 'kompis' - en erfaren ansatt som har vært med i Bien lenge og kjenner til bedriftens kultur og rutiner. 

Silje forklarer konseptet: 

"Utenom sjefen, som noen ganger kan virke skremmende, gir vi de nyansatte en kompis på jobben de kan spørre om alt." 

Denne praksisen skaper et trygt og innbydende miljø, spesielt for de med flyktningbakgrunn som kanskje er nye i norsk arbeidskultur. Kompisen fungerer som en mentor, en veileder og en støttespiller. Kompisen hjelper med alt fra daglige oppgaver til å forstå mer subtile aspekter av arbeidslivet, som kommunikasjonsnyanser og sosiale normer. Dette gir ikke bare den nyansatte en følelse av trygghet og tilhørighet, men bidrar også til en jevnere og raskere integreringsprosess. Og dette skaper en familiestemning gjesten både ser og opplever. 

Det kan lønne seg å satse på en flyktning 

Silje legger til at et nøkkelelement for å lykkes med flyktninger på arbeidsplassen er å ha åpne samtaler. 

"Det handler om å bygge tillit og forståelse gjennom dialog," sier hun. Denne tilnærmingen er spesielt viktig i lys av språkbarrierer. "Det beste er å hoppe ut i det," sier Silje. "All ære til mine ansatte som står i dette hver dag, som jobber i service med kolleger som har ulike nivåer av språkforståelse." 

Kompisordningen har blitt en viktig ressurs for Bien, ikke bare for de nyansatte, men også for teamet som helhet. Den fremmer et arbeidsmiljø hvor alle føler seg verdsatt og en del av teamet. 

"Når ansatte føler at de jobber i et støttende miljø, øker deres motivasjon og lojalitet til Bien," forklarer Silje. “Dette fører til lavere turnover og reduserte kostnader knyttet til rekruttering og opplæring av nytt personell.” 

Bien illustrerer kraften av mangfold og inkludering, både i sin rekrutteringsfilosofi og forretningspraksis. De viser hvordan personlig tilnærming til ansettelser både kan få ut potensial i de ansatte, men det skaper også et rikere, mer dynamisk arbeidsmiljø. 

De går foran som et godt eksempel ved å vise at inkludering ikke bare er en etisk beslutning, men også en smart forretningsstrategi. De har turt å ansette en flyktning, og det har vært lønnsomt på mange plan. 

Råd og veiledning til hvordan du kan få den arbeidstakeren du trenger