IKEA Furuset leder an med sitt mangfoldsarbeid
Publisert: 20. desember 2024
Juryen fremhever også selskapets strategiske tilnærming, som sikrer at arbeidsstyrken gjenspeiler befolkningssammensetningen i området varehuset opererer i. Det gjelder også på alle organisatoriske nivåer.
"IKEA Furuset imponerer med sitt systematiske og målrettede arbeid for å øke mangfoldet. De viser at mangfold ikke bare handler om tall, men også om kultur, verdier og en helhetlig tilnærming, sier "
Juryleder Kristine Novak, leder for karrieretjenesten i Buskerud fylkeskommune.
Blant tiltakene IKEA Furuset har iverksatt, er samarbeid med NAV gjennom prosjektet Broen til jobb. Dette prosjektet har resultert i at 90 prosent av deltakerne har kommet i arbeid, hvorav halvparten har fått jobb i IKEA. Bedriften arbeider også aktivt for å fremme lederskap blant ansatte med innvandrerbakgrunn.
Fokus på inkludering og trivsel
Juryen roser IKEA Furuset for å skape et inkluderende arbeidsmiljø. Under Ramadan legges det til rette for at ansatte kan delta i sosiale settinger med riktig mat til riktig tid, og varehuset har egne bønnerom for de som ønsker det. Medarbeiderundersøkelser brukes aktivt for å forbedre inkluderingsarbeidet og nå målene for mangfold.
"Mangfold er en grunnleggende del av verdiene til IKEA Furuset. De jobber for å skape stolthet og fellesskap blant de ansatte og viser hvordan et inkluderende arbeidsmiljø kan bidra til økt trivsel og produktivitet."
Juryleder
Nasjonale priser
Mangfoldsprisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet. Prisen løfter frem gode eksempler som inspirasjon for andre, med mål om å økt inkludering av innvandrere i arbeidslivet og økt bevissthet rundt mangfold som ressurs. Prisen deles ut av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) i kategoriene små og mellomstore/store virksomheter, med både regionale og nasjonale vinnere. De nasjonale prisene deles ut på Mangfoldskonferansen i Oslo 29. januar.