Aluminiumsverk vant Mangfoldsprisen

Publisert: 11. desember 2024

Alcoa avdeling Mosjøen har ansatte fra 33 ulike land og mangfoldsarbeidet er fastsatt i organisasjonens rutiner og strukturer.

Det kommer frem i juryens begrunnelse for hvorfor nettopp Alcoa vant Mangfoldsprisen for region Nord- og Midt-Norge i kategorien mellomstore- og store virksomheter. Under prisutdelingen den 11. desember sa jurymedlem, Adrian Traasdal fra LO Nordland, at bedriften er en verdig vinner av prisen. 

De har vist en imponerende evne til å integrere ansatte fra hele 33 ulike land, og har skapt et arbeidsmiljø hvor mangfold ikke bare aksepteres – men feires.

Alcoa markerer en rekke ulike religiøse høytidsdager og lager utenlandsk mat etter ønske fra de ansatte. Ifølge juryen har de en bredde i mangfoldet og inkluderer også det samiske perspektivet. Virksomheten satser på sine egne ansatte, blant annet gjennom å jobbe aktivt med intern kompetanseutvikling. I tillegg har de en mentor- og fadderordning og samarbeider med NAV med å ta imot kandidater til språkpraksis og arbeidstrening.

Viktor Dementiev fra Ukraina fortalte de fremmøtte om hvordan det er å jobbe hos Alcoa.

Det har blitt etablert en egen inkluderingsgruppe og et kvinnenettverk som jobber med sosial tilhørighet internt. Det er også etablert en språkkafé med lunsj hver tirsdag hvor alle får mulighet til å praktisere norsk sammen med kollegaer. I tillegg setter virksomheten av både tid og ressurser til sosiale aktiviteter utenfor jobb. Juryen trekker også frem at de bruker engelsk som arbeidsspråk, noe som gir jobbmuligheter for de som ikke har gode norskkunnskaper.    

Bedriftens globale perspektiv og strukturelle mangfoldsarbeid er et fantastisk eksempel til etterfølgelse. 

Traasdal roste vinneren og sa at Alcoa er et viktig forbilde fordi de har et globalt perspektiv på alt de gjør. Han sa videre at;

Alcoa har utmerket seg ved at de bevisst ønsker at mangfoldsarbeidet skal gjennomsyre bedriften. De leder mangfoldet på en suksessfull måte og de bruker ulike perspektiver og kompetanse som en del av egen utvikling.  

Videre til nasjonal prisutdeling

Selv om Alcoa stakk av med seieren til slutt, var det mange gode utfordrere i kategorien mellomstore og store virksomheter i region Nord- og Midt-Norge. De øvrige nominerte som kjempet om den gjeve prisen, var Åse Helsehus i Ålesund,    Kvamstykket barnehage i Tromsø og GIBOS i Gildeskål. 

Jesus Marono, verksleder i Alcoa sammen med Queen Sossina Wacu Joramo fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Mangfoldsprisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av kompetanse i arbeidslivet. Prisen skal løfte frem suksesshistorier, inspirere arbeidsgivere og skape større bevissthet om verdien av et mangfoldig arbeidsliv. Det deles ut seks regionale priser, fordelt på to kategorier; små virksomheter og mellomstore- og store virksomheter. Mangfoldsprisen er inndelt i tre regioner; region Øst-Norge, region region Nord- og Midt-Norge og region region Vest- og Sør-Norge. 

Alle de regionale vinnerne kvalifiseres automatisk til å kjempe om Mangfoldsprisens nasjonale priser, som deles ut på Integrerings- og mangfoldsdirektiratet (IMDi) sin mangfoldskonferanse i Oslo den 29. januar 2025.